/ Efbet Лига
ЦСКА
3:0
[ 1:0 ]
Ботев (Враца)
2
X
1
Мачът:
Какви ги върши Стойчо в ЦСКА
Автор: "Тема Спорт" | 17:32 / 03.09.2012
© Sport.bg
Разследване показа драстично разминаване между думите и делата на Младенов

("Тема Спорт" публикува едно към едно целия материал на тема "Стойчо Младенов", излъчен в предаването "Зона Спорт" по Би Ти Ви)

Зимният трансферен провал вЦСКА все още не е отшумял, когато новото спортно-техническо ръководство започва да изгражда стратегията си за привличане на играчи. Естествено през май вече е изготвен и "черен списък". Изготвени са и два плана за селекция - при успех в Разград и при второ място. На 6 юни Стойчо Младенов потвърждава писмено, че одобрява привличането на Гуидо ди Вани и Спас Делев. Първият подписва за две години, но така и не се явява, за коетоЦСКА търси обезщетение. Вторият се оказва, че няма как да се завърне. На 7 юни клубът постига договорка с

искания от Стойчо Младенов
защитник Сивард Спрокел

Той е спазарен като свободен агент с контракт за две години с нетно възнаграждение за периода от 360 000 евро. Комисионата на агента, който е представител и на Младенов, е 40 000 евро.
На 11 юни Стойчо Младенов подава писмено потвърждение за договора на Спрокел, чрез което одобрява трансфера. Бранителят се оказва пълен провал. Ръководството настоява да го освободи по време на подготовката срещу обезщетение, но треньорът настоява той да остане на всяка цена. След двубоите с Мура раздялата със Спрокел се превръща в изключителен лукс. Той получава служебна бележка и заминава на почивка в Кипър, докато от клуба продължават да му плащат заплатата. Към 1 септември прищявката на Младенов струва 50 000 евро, 20 от които комисиона.
На 12 юли специалистът подава докладна записка до изпълнителния директор Венци Живков. В нея се казва "Предвид липсата на креативност в халфовата линия и липсата на разиграващи и конструктивни халфове, достатъчно скорост и разнообразие в атака и вариативност като схема на игра предлагам по няколко футболисти на всеки пост, които да бъдат привлечени, за да подобрим конкуренцията и качеството на отбора. От предложените футболисти оставям на вас да изберете състезателите, които влизат в бюджета и схемата на заплащане на клуба. Като между тях има както скъпи, така и евтини футболисти", се казва в докладната на треньора наЦСКА.
Младенов уточнява, че в списъка липсват имената на няколко талантливи юноши, защото има риск те да не успеят да се развият. Това са Кристиан Петров, Фабио Нунес, Сюлейман Коне и Ибрахиме Драме. От четиримата 18-годишният Фабио Нунес бе отпратен лично от Младенов и сега играе в Блекбърн (б.а. - записал е 2 мача от началото на сезона).
Приложение по постове: вратари: Райс М'Боли, Владимир Стоянов, Томаш Черни, Матиуш Козачик. От тях клубът не успява да се споразумее единствено с Шериф Тираспол за българския национал.
От предложените от Стойчо Младенов защитници са доведени Родригес, Нилсон и Спрокел. Пропадат преговорите за Петър Занев. Той заедно с набелязаните халфове Александър Цветков и Георги Миланов от Литекс трябваше за заиграят вЦСКА като част от сделката с Гриша Ганчев по придобиване на част от акциите на клуба. Обвиненията в данъчна измама срещу бизнесмена обаче осуетяват трансферите.
Сред предложените от Младенов полузащитници има имена, на които финансовите претенции не отговарят на ограничените възможности на клуба. Сред желаните са Шикапела и Уалид Сюлейман, които треньорът познава от престоя си в Египет. Оказва се обаче, че тяхната цена е космическа за българските стандарти. По изричното му настояване са привлечени Христо Янев (Литекс) и Сержиньо (Локо Пд). От списъка отпадат унгарецът Адам Вас и Христо Златински, които отказват да играят заЦСКА. Абсолютно обречено изглежда желанието на Младенов за привличането на играчите на Черноморец Асис и Шаешу след скандалите около Мишел Платини и Анисе. В нападение наставникът е запознат с продажбата на Мораес, но го вкарва в списъка си. Там по изрична негова молба е и неудачникът Килиън Шеридън. Въпреки напредналите преговори за неговото второ преотстъпване в Шотландия Младенов настоява пред ръководството той да остане. Този негов летен каприз приключи в началото на седмицата и коства на клуба 120 000 евро. Другата му алтернатива в атаката бяха Боли и Жозе Фернандес. Случаят Станко Йовчев не е описан в приложението на специалиста.
Процесът на изготвяне на селекцията вЦСКА привидно не се различава от този на клубовете в чужбина. Треньорът наблюдава, предлага, а клубът води преговори и подписва договорите. Има обаче една малка разлика, за която мениджърът на Нилсон Антонио и Бернардо Тангариня сигнализира пред Би Ти Ви. Според лицензирания от УЕФА агент Франсиско Морено играчите му са привлечени като свободни агенти. Импресариото заедно със спортния юрист Дуарте Коща пристигат в България на преговори с клуба. Връзката сЦСКА прави нелицензираният представител Руи Гомеш. Той е близък на Стойчо Младенов покрай приятелството му с мениджъра Жорже Байдек и е натоварен от треньора да му предложи футболисти. Във връзки от този тип трудно може да се търси категоричност за посоката на взаимоотношенията агент треньор. По време на срещата Гомеш е категоричен, че

част от комисионите
по сделката трябва
да бъде за треньора

"По желание на Младенов първо доведохме Нунес, после Мендеш, Нилсон и накрая Тенгариня.ЦСКА не трябваше да плаща трансферна сума, а само комисиони. Специално на моите клиенти Нилсон - 80 000 евро, а на Тенгариня - 60 000. Тази сума заедно с другите комисиони от Нунес и Мендеш трябваше да се раздели на четири - между мен, Руи Гомеш, юриста Дуарте Коща и Стойчо Младенов. Това ми бе споменато изрично при преговорите. Най-много настояваше Гомеш. Нашият адвокат може да го потвърди. Той е запознат със случая. Вижте, аз не мога да докажа с документи дали Младенов си е получил парите, или да знам със сигурност дали това не е номер от страна на Гомеш, за да прибере още една част от комисионата. Договорката беше такава и ние приехме да делим на четири. От това, което ни бе казано, четвъртият е Младенов. Така и стана - първата комисиона бе разделена при подписване на договора на Нилсон на
четири равни части
по 10 000 евро
В рамките на един месец Младенов на два пъти отне правото на труд на Нилсон и Тангариня. Двамата на два пъти са спирани от тренировки, били са заплашвани. Чрез тях Младенов отправя послание към мен. В понеделник те ми се обадиха, че са получили много грубо отношение и забрана да участват в заниманията на тима. Изпратил съм нота до португалското посолство в София. Информирал съм БФС и ФИФА за опита да се отнеме правото на труд на моите клиенти. Това се случва за втори път. След мачовете с Мура Младенов се опита да принуди играчите да намалят възнагражденията си при подписан договор. Тогава ги изгони за два дни", заяви мениджърът Франсиско Морено.
Думите на Морено потвърди и юристът Дуарте Коща. Според агента в понеделник ще стане ясна съдбата на Нилсон и Тенгариня. Двамата не са получавали заплати от два месеца и ще информират ФИФА за статута си.
"Пропадането на трансферите на Мендеш и Нунес стана заради Младенов. Той настояваше много за тях. В същото време ни помоли за съдействие за трансфер на сина му в Португалия. Не се получи, отношенията ни се влошиха и Младенов се отметна от доведените играчи.ЦСКА не бе запознат със случващото се между мен и Младенов. Хората, представляващи клуба при преговорите, бяха Първан Първанов и Георги Павлов. Те бяха упълномощени от собственика Димитър Борисов. С тях ние уточнихме всички детайли по договорите. Не съм говорил с Младенов. Запознахме се с него в София, нищо повече. Темата касае клуба дотолкова, доколкото трябва да бъде изряден в плащанията към играчите и към нас. За съжаление тук имаме проблем сЦСКА", казва още Морено.
Селекцията вЦСКА има и друга страна. Това е така нареченият черен списък. На 18 юни той е депозиран официално в администрацията на клуба. В докладната записка Стойчо Младенов аргументира мотивите си да бъдат освободени 11 футболисти. С изричното уточнение "от гледна точка на високите цели, които отборът преследва, на техните позиции да бъдат привлечени по-качествени попълнения".
Нарочените са: Здравко Чавдаров, мотив - "проявена липса на желание за самоусъвършенстване в тренировъчния процес".
Юношата Мартин Дечев, който записа едва 286 минути с червения екип, бива окачествен като "неуверен, тактически неграмотен и слабо агресивен футболист".
Друг предложен за гонене е Александър Якимов, за когото наставникът твърди, че не може да разчита за постигане на високи цели. Той го окачествява като "праволинеен, неориентиран, технически неподготвен и без спортен интелект".
Румен Трифонов бил "психологически неустойчив, но с добри личностни качества". Играчът бил с изтичащ договор и не проявявал голямо желание да го поднови.
В списъка следват Николай Дюлгеров, Борис Галчев и Коста Янев. Техническият потенциал и тактическият маниер и на тримата бил полезен за отбори с не особено високи цели. Те нямали еднаква успеваемост и ефективност в атака и защита, пише още Младенов. Националът Борис Галчев бил "футболистът наЦСКА в средата на терена с най-голям брак и притъпяване на атаките".
Станислав Костов притежавал потенциал, но тази етап не разполагал с нужните качества. Той е предложен е за преотстъпване. Подобен е коментарът и за Владо Иванов.
Списъкът "Младенов" включва още - Илиас Хадад, който изиграва едва 30 минути през пролетта, Адемар, Георгиан, Паун, Антонио Томас и Иван Боладо. Коментарът за тях е за футболисти, които възприематЦСКА като "възможност за живуркане".
По време на излизането на този списък все още съществува макар и минимален директен диалог между ръководство и треньора, въпреки изпуснатата титла с рекорден аванс от осем точки. Младенов обещава открит разговор след края на сезона за състоянието на българския футбол и атаките срещуЦСКА. Двусмислените му изказвания след всеки мач за неотсъдени дузпи, заговори и директиви се оказаха някакъв изгубен при превода мотивационен метод за повдигане на духа на отбора, пошла интерпретация от неизчерпаемия арсенал на Жозе Мауриньо в Реал Мадрид. Мислейки за оправдания и повдигане на духа, Младенов се завърна в действителността и започна нова офанзива - този път срещу работодателите си. При всяка удобна възможност той подхвърляше на медиите критики към ръководството за липсата на селекция, но с надеждата, че собствениците ще изпълнят поръките му. От "Титан" обаче мълчаха. А мълчанието им доведе до нови изказвания, пораждащи напрежение. Специалистът промени тактиката си, но не и тона.

Самоналоженото
медийно ембарго

постоянно бе нарушавано с размисли за липсата на качествени играчи, но прозвуча и огненото - "Работим без пари, не сме взели стотинка, откакто поехме отбора". Това е така. Но на пръв поглед единствено неговото месечно възнаграждение от 17-те служители по ведомост в спортно-техническата дирекция буди недоумение в период на изключителна криза. Както и процентното му увеличение с всеки сезон.
Вината е на клуба, но той не може да си позволи треньорът му да бъде по-ниско оценен от взимащите по 20 000 евро звезди. Раздорът стана пълен след провала с Мура и неудачите в А група. Те затвърдиха отчайващата подготовка, игра и тактика на отбора. Независимо от това с какви играчи разполага или не, почеркът и идеите на треньора категорично отсъстват. Така все по-актуален става въпросът - това ли е истинският капацитет на специалиста или вината пак е в липсата на качествени футболисти.
Вече е ясно, че досега Стойчо бе играл ролята единствено на Мауриньо и с неограничени средства за добра селекция може да постигне титла. Но стана и пределно ясно, че е ограничен да се пригоди към философията на Хосеп Гуардиола. Всъщност кой е последният юноша, изграден под треньорството на Младенов. Май никой не помни. Разводът Младенов -ЦСКА - "Титан" е неизбежен. Взаимното търпение се дължи единствено на финансови клаузи по договора. Ситуацията е проста. При оставка отпада обезщетението към Младенов, а при уволнение специалистът си тръгва с обещания за пълни джобове, макар и огорчен. Май настина не е луд, този, който яде баницата, нали...




09:48/18.09
новина
Титаните плащат седалки на Венци Стефанов
14:32/17.09
новина
ЦСКА започна преговори за двама от Ботев
19:06/15.09
новина
ЦСКА разпиля "боксовата круша" Ботев (Враца)
16:20/15.09
новина
ЦСКА без нападател срещу Ботев - вижте състава
14:37/15.09
новина
Дочев: Все още не съм получил пари от ЦСКА
11:34/15.09
новина
Тренировка изяде главата на Бандата
10:52/15.09
новина
Премиерът спасява и Ботев (Враца)
10:47/15.09
новина
Пълен батак в ЦСКА, изхвърлянето е неизбежно
10:40/15.09
новина
Ултиматум на "Армията"
15:15/14.09
новина
Одитът на ЦСКА приключи
14:35/14.09
новина
Новоизбраният шеф на "червената" агитка си даде отвод
09:51/14.09
новина
Групата на "армейците" за мача с Ботев (Враца)
08:50/14.09
новина
Местят камери на стадион "Славия" заради ЦСКА
08:25/14.09
новина
Апата става капитан на ЦСКА
08:09/14.09
новина
Стойчо резна "Титан" за намаляване на заплатата
15:34/13.09
новина
ЦСКА без Платини срещу Ботев (Враца)
10:25/13.09
новина
Човек на Титан гони Тодор Янчев
08:59/13.09
новина
8 от ЦСКА си намалиха заплатите
08:37/13.09
новина
Ваноли води в ЦСКА нигерийски таран от Лече
17:36/12.09
новина
Официално: ЦСКА - Ботев (Враца) на "Овча Купел"
14:42/12.09
новина
10 лева за билет на ЦСКА - Ботев (Враца)
12:59/12.09
новина
Емил Димитров: "Газпром" няма да седне в ложа, по която викат "Вън боклуците"
12:40/12.09
новина
Скандални премии взривиха Ботев (Враца)
11:20/12.09
новина
Ботев (Враца) картотекира трима нови
09:47/12.09
новина
Забиват капитанът на ЦСКА на пейката
19:05/11.09
новина
Паро: Дучето заради пари ли недоволства?
14:31/11.09
новина
ЦСКА посреща Ботев в "Овча купел"
12:20/11.09
новина
ЦСКА преговаря за връщането на Боладо
11:30/11.09
новина
Почва одит на УЕФА на "Армията"
10:44/11.09
новина
Камата проговори за "ЦСКА Възраждане": Не мога да им откажа
10:40/11.09
новина
Кметът на Враца: Ботев няма да фалира
10:25/11.09
новина
"Титан" пак лъже отбора за заплати
10:04/11.09
новина
"ЦСКА-Възраждане" иска клуба от 1 ноември
09:32/11.09
новина
Феновете на ЦСКА имат нов водач
19:42/10.09
новина
Звезда на ЦСКА няма пари, карал само на шкембе чорба
17:49/10.09
новина
На "Армията" започнаха строителството на два терена
15:04/10.09
новина
Ето кой е фаворитът за заместник на Дучето
12:10/10.09
новина
Борис Галчев: Собствениците на ЦСКА трябва да се махат
11:15/10.09
новина
Цирк в ЦСКА: Стойчо сам ще плаща билетите на каращите проби!
09:47/10.09
новина
Днес решават бъдещето на сектор "Г"
17:08/09.09
новина
Днес е паметен ден в историята на ЦСКА
16:35/08.09
новина
В понеделник става ясен заместникът на Дучето
14:45/08.09
новина
Атанасов: Мога да спася Ботев (Враца) от фалит
14:10/08.09
новина
Красимир Георгиев: Ако "Титан" изчистят задълженията, ще се разберем за 15 минути
13:12/08.09
новина
Появи се нов кандидат-купувач за ЦСКА
13:01/08.09
новина
Босът на ЦСКА отмени контрола
11:07/08.09
новина
Емил Димитров: Не мога да се моля на "Титан" да свалят цената
10:38/08.09
новина
На "Армията" чакат нападател
10:08/08.09
новина
ЦСКА посреща Ботев (Враца) в "Овча купел"
15:19/07.09
новина
Дучето изригна: Ще изметен "Титан" от лицето на България
13:37/07.09
новина
Офанзива призова: Време е за обединение и единен сектор "Г"
13:21/07.09
новина
"Титан" чисти борч заради руснаци
11:33/07.09
новина
Бунт в съблекалнята на ЦСКА, шефовете обещаха пари в понеделник
14:17/06.09
новина
Бившият президент на Ботев (Враца) готов да поеме отново клуба
13:26/06.09
новина
Бойко Борисов: "Титан" иска нереална цена за ЦСКА, държавата няма как да се намеси
11:45/06.09
новина
"Малтийска афера“ урежда Платини
11:15/06.09
новина
Босът на Ботев (Враца) блъфирал с оставката
11:00/06.09
новина
"Червени" фенове и общественици дават пресконференция
10:16/06.09
новина
Премиерът се заема с ЦСКА
10:12/06.09
новина
На "Армията" пуснаха още черни екипи за феновете
09:51/06.09
новина
Бандата готов за следващия мач на ЦСКА
15:23/05.09
новина
ЦСКА и Локо Пд играят утре от 17ч. на "Армията"
15:09/05.09
новина
Боби Михайлов: ЦСКА може да остане без лиценз за една, две или три години
13:04/05.09
новина
"ЦСКА Възраждане" АД се отказал от ЦСКА - бил им прекалено скъп
12:27/05.09
новина
Стойчо харесал двама от африканците, но ръководството не успяло да ги уреди
11:41/05.09
новина
Президентът на Ботев (Враца) хвърли оставка
11:16/05.09
новина
Георги Градев: БФС няма право да спира Платини
09:16/05.09
новина
Португалците в ЦСКА: Стойчо е зад нас
08:00/05.09
новина
ЦСКА картотекира само 9 от новите, Платини и Скиорили остават без картотека
11:25/04.09
новина
ЦСКА приема Ботев (Враца) във Враца?
16:12/03.09
новина
Инициативният комитет и "Титан" се срещат пак утре
11:24/03.09
новина
Красимир Георгиев: Руснаците ще плащат само, ако Стоичков стане президент
18:37/02.09
новина
Феро даде дълга почивка на "канарчетата"
12:26/02.09
новина
Емил Димитров: "Титан" иска парите от "Газпром"
12:17/02.09
новина
Разкриха заплатата на Стойчо Младенов на "Армията"
11:30/02.09
новина
Младенов тормозил двама от ЦСКА - играчите сезират ФИФА
11:05/02.09
новина
Пъдят Стойчо от "Армията", за да набутат новите собственици
11:02/02.09
новина
13 футболисти подсилват ЦСКА за следващия мач
10:02/02.09
новина
Комитетът губи търпение към "Титан" - обмислят отказване
16:03/01.09
новина
Паро и Джеки: Заради "Газпром" много хора се натискат за ЦСКА
15:39/01.09
новина
Сагата "Мишел Платини" завърши






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!